Varje hushåll skulle spara mellan 3000 kr och 6000 kr om vi äter all mat vi köper hem.
Genom hela livsmedelskedjan hamnar runt en tredjedel av all mat som produceras i soporna.
Här är tipsen som gör att du kan spara pengar genom att undvika att behöva slänga mat:
- Håll koll på vad du har för mat i kylskåp, frys och skafferi. Planera in det som finns i veckomatsedeln.
- Ta hand om rester genom att göra en plockmåltid eller frys in.
- Planera dina inköp och köp inte mer mat än du gör av med.
- Förvara maten rätt. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur.
- Undvik att maten står i direkt solljus
- Släng inte mat bara för att det passerat bäst-före-datumet. Lukta och smaka och använd om det smakar ok.
- Fundera över om du behöver ett storpack. Om du inte äter upp all mat blir det inte billigare även om kilopriset är lägre.