Hur du hittar jobb

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Hur du hittar jobb

Inlägg av sitetips »

Gör dig tillgänglig
Aktivera kontakter och nätverk
Personliga kontakter är en av de bästa vägarna till ett nytt jobb. Att odla sina personliga kontakter kan därför löna sig både på kort och på lång sikt. Försök att identifiera personer du känner som har goda kontakter inom det yrkesområde du är intresserad av, och som du tror kan tipsa dig om lediga jobb. Det kan vara arbetskamrater, chefer, försäljare, vänner, familjemedlemmar, gamla klasskamrater, eller andra personer du kommit i kontakt med tidigare i studie- eller yrkeslivet. Se det som ett naturligt sätt att hålla kontakten men undvik att vara påträngande; berätta helt enkelt att du kommit till en ny fas i livet och är intresserad av att pröva något nytt.

Att ingå i nätverk är ett annat sätt att knyta kontakter på arbetsmarknaden. Syftet är precis som med personliga kontakter att identifiera personer som du tror kan tipsa dig om lediga jobb. Det finns en mängd olika nätverk av både generell och yrkesspecifik natur.

Använd CV-databaser
Ett annat bra sätt att hitta rätt jobb är att låta olika rekryteringsföretag veta att du är ute och söker. Lägg in ditt CV på flera olika rekryteringssajter på nätet. Då blir du tillgänglig för företagens rekryterare när de matchar kunduppdrag mot de kandidater som finns i just deras CV-databas. Tänk på att rekryteraren lätt ska kunna hitta just ditt CV bland alla de andra i databasen. Var noga med att fylla i dina färdigheter, tidigare yrkeserfarenheter och vad du vill i framtiden, och ta med alla uppgifter som en rekryterare kan tänkas vara intresserad av. Har du jobbat med Lagen om offentlig upphandling? Har du varit med och implementerat ett visst affärssystem? Det kan vara just den kompetensen som rekryteringsföretagets nästa kund är ute efter. Genom att använda relevanta nyckelord i ditt CV hjälper du rekryteraren att hitta just dig i systemet.

Glöm inte att uppdatera dina uppgifter i takt med att dina meriter blir fler. Att regelbundet logga in på din profil visar också rekryteringsföretaget att du fortfarande är aktivt sökande.

Vissa rekryteringsföretag har databaser som även är öppna för de kundföretag som söker personal. Ta därför reda på innan du registrerar ditt CV vilka uppgifter som kommer att vara synliga för alla och vilka uppgifter du som arbetssökande kan välja att dölja.

Fånga upp de lediga jobben
Använd dig av webbplatserna för de stora rekryteringsföretagen, av dagstidningar och affärspress för att hitta annonser på lediga jobb inom ditt kompetensområde. Det finns också webbplatser som sammanställer annonser från flera olika håll, till exempel.

Har du identifierat företag som du är intresserad av att jobba för? Gå in på deras webbplatser och se om de annonserar ut några lediga jobb. Kanske gör de inte det med du blir intresserad ändå. Ta kontakt med personalavdelningen och hör dig för om de är intresserade av att ta emot spontanansökningar.

Alla arbetsgivare har inte resurser att gå ut med stora annonskampanjer, även om de egentligen skulle behöva anställa fler. Kanske blir du den som råkar kontakta dem i rätt tid och därför får jobbet. I lågkonjunktur är det inte helt ovanligt att företag låter bli att annonsera ut sina tjänster, eftersom de får för många ansökningar.