Egenskaper

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Egenskaper

Inlägg av sitetips »

Ofta ska man vid en anställning beskriva sina egenskaper.
Här kommer förslag på egenskaper som kan vara bra för olika typer av jobb. Fundera över vilka som passar på dig.

Kom ihåg att inte bara skriva ut dina egenskaper utan förklara också med något exempel som visar på att du haft den egenskapen.

ex.
Jag är uthållig. T.ex. när jag var med att starta upp ett företag fick vi jobba hårt för att komma igång, det gällde att inte ge upp så lätt...

Alert
Ambitiös
Anpassningsbar
Ansvarsfull
Arbetsvillig
Bestämd
Diplomatisk
Disciplinerad
Diskret
Dynamisk
Eftertänksam
Ekonomisk
Energisk
Entusiastisk
Envis
Erfaren
Flexibel
Följsam
Försiktig
Genomtänkt
Glad
Grundlig
Ihärdig
Innovativ
Insiktsfull
Klarsynt
Klok
Kompetent
Konsekvent
Kreativ
Kunnig
Kvicktänkt
Lojal
Lugn
Lyhörd
Läraktig
Lättsam
Metodisk
Motiverad
Målinriktad
Mångsidig
Nyfiken
Noggrann
Praktisk
Proffsig
Punktlig
Pålitlig
Rationell
Resultatinriktad
Rörlig
Saklig
Samarbetsvillig
Snabb
Självständig
Social
Stark
Struktuerad
Systematisk
Tålmodig
Uthållig
Vältränad
Öppen
sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Re: Egenskaper

Inlägg av sitetips »

Exempel på dåliga sidor

Oorganiserad
Självkritisk/känslig
Perfektionism (observera att detta kan vara en styrka i många roller, så se till att ha ett exempel på varför perfektionism kan vara ett problem så att du visar att du har funderat på den här egenskapen ordentligt)
Blyg/inte van vid att tala offentligt
Tävlingsinriktad (observera att detta precis som perfektionism också kan vara en styrka)
Begränsad erfarenhet inom en icke-väsentlig kompetens (i synnerhet om detta tydligt framgår av ditt CV)
Inte bra på att delegera
Tar på sig för mycket ansvar
Inte detaljorienterad/alltför detaljorienterad
Inte villig att ta risker
Kontrollfreak
Alltför fokuserad/ofokuserad

Exempel 1 på svag sida: självkritisk
”Jag kan vara för självkritisk. Ett mönster som jag har lagt märke till under min karriär är att jag ofta känner att jag kunde ha gjort mer, även om jag objektivt sett gjorde bra ifrån mig. Tidigare under min karriär gjorde det att jag kände mig utmattad och negativ. En lösning som jag har använt mig av under de senaste tre åren är att arbeta aktivt med att ta pauser och fira mina framgångar. Det har inte bara hjälpt mig till bättre självkänsla, utan jag uppskattar också mitt team och andra stödsystem på ett helt nytt sätt.”

Exempel 2 på svag sida: saknar självförtroende
”Jag är en blyg person. Under gymnasietiden och mina första år i arbetslivet hindrade det mig från att prata offentligt. När jag var med i en arbetsgrupp som inte klarade sina strategiska mål två kvartal i rad, kände jag att jag var skyldig både teamet och mig själv att berätta öppet om mina idéer. Jag gick en improvisationskurs, det var kul och det hjälpte mig jättemycket med att komma över min blyghet. Jag fick lära mig den praktiska sidan av att leda diskussioner och fånga in olika perspektiv. Nu är det jag som i gruppsammanhang inleder samtal med dem som är tysta. Jag vet precis hur det känns, och många har mycket att säga när de väl kommer igång.”

Exempel 3 på svag sida: svårt att ställa frågor
”Jag tror gärna att jag kan lösa alla problem på egen hand. Det fungerar bra i en del situationer, men i många fall vet jag att jag behöver andras hjälp för att hantera saker som ligger utanför min kontroll. Vid ett tillfälle förra året var jag huvudansvarig för ett kundevent med en väldigt dynamisk agenda. Det var inte förrän efteråt som jag insåg hur nära det var att allt gick fel. Jag försökte hantera allt, från strategisk nivå ned till de minsta detaljerna, till och med bordsplaceringen. Jag tänkte mycket på det efteråt. Därefter har jag jobbat mycket med att tänka igenom vilka personer eller grupper som kan hjälpa till innan jag fördjupar mig i problemlösningen.”

Exempel 4 på svag sida: saknar erfarenhet
”Jag har inte satt mig in i den senaste versionen av [infoga namn på en icke-kritisk mjukvara]. Jag har istället fokuserat på [infoga namn på mjukvara som du föredrar] eftersom användarorienterad design har blivit ett av mina stora intressen. I mina senaste jobb är det här jag har lagt mest tid på lärande och utveckling.”

Exempel 5 på svag sida: skjuter upp
”Jag har alltid varit en sådan som skjuter upp saker. Jag tänkte att det inte var så farligt eftersom stressen bara drabbade mig själv. Men när jag arbetade för företaget XYZ för några år sedan, deltog jag i ett projekt där jag kunde se hur min vana att skjuta upp allt till sista minuten skapade stress för alla andra i gruppen. Det blev en väckarklocka för mig. Jag började göra upp scheman för dagen med punkter som gruppen kunde se, och detta hjälpte mig att bryta vanan. Det var svårt i början men den här processen förändrade verkligen både mitt sätt att arbeta och min inställning.”

Exempel 6 på svag sida: perfektionist
”Jag har en perfektionistisk sida och kan bli alltför upptagen av detaljer i ett projekt så att det blir ont om tid. I början av min karriär, när jag arbetade för företaget ABC, hände det att jag höll på att missa deadline. Jag satt så länge med detaljerna att min chef hann bli stressad över att inte få in mina delar i tid. Jag fick lära mig läxan den hårda vägen, men det var också bra. Numera tänker jag alltid på hur det jag gör påverkar både teamet och ledningen. Jag har hittat balansen mellan att sträva efter det perfekta jämfört med att göra ett mycket bra arbete och i tid.”

Exempel 7 på svag sida: svårigheter inom ett visst kunskapsområde
”Matematik var inte mitt bästa ämne i skolan. Ärligt talat förstod jag nog inte som elev vilken nytta jag skulle ha av det som vuxen. Efter några år ute i arbetslivet insåg jag dock att jag ville jobba mer med analyser. Först visste jag inte var jag skulle börja, men jag hittade några gratis onlinekurser där jag kunde fräscha upp de viktigaste grundkunskaperna. I mitt senaste jobb har den här nya tryggheten hjälpt mig att sätta upp egna mål och följa upp dem. Att komma över matteskräcken som jag kände när jag var yngre har varit extremt nyttigt för min självkänsla.”

Du måste förstås anpassa exemplen ovan efter dina egna svaga sidor och hur du gör för att kompensera för och åtgärda dem.
Skriv svar