Förhandla upp din lön

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Förhandla upp din lön

Inlägg av sitetips »

Det första man bör tänka på om det gäller lönen på ett nytt jobb man söker är att inte lämna löneanspråk i ansökan.Försök att lyssna efter indikationer på hur intressant du upplevs. Får du till exempel träffa framtida chefer och kollegor?
Hur snabbt tog företaget kontakt med dig igen? Ju mer intresserade företaget är, desto större chans att du kan få en högre lön.

Ju fler du får träffa, desto mer information får du också för att kunna göra dig en bättre bild av hur de ser på situationen.

Det är inte heller fel att fråga hur de ser på din kompetens och hur intresserade de är av dig.

Det är bra att försöka ge sig själv alternativ inför förhandlingen.

– Om du söker flera jobb samtidigt försök att säkra upp det minst intressanta jobbet först för att känna att du har något att falla tillbaka på.
Det är aldrig bra rent psykologiskt att känna att man inte har något annat om man inte får igenom sitt bud.

Skjut fram den slutliga lönediskussionen så länge du kan.
Förankra ditt bud i någon princip för vad som är rätt och rimligt och varför, till exempel snittlönen för någon med din befattning.

– Genom att ankra i principer så drar du inte på dig något ogillande från motparten.
Du öppnar också för en diskussion om vad som är rätt och rimligt. Har du en stark position kan de finnas en poäng i att peka på alternativ.

Även i situationen där du redan har ett jobb är det alltid bra att få säga sitt bud först för att styra motpartens förväntningar.
Det handlar om att ”ringa in” situationen, till exempel ”den här förhandlingen handlar om man ska få rimligt betalt för övertidsarbete eller inte”.

Det bästa är om det bygger på något som båda är ense om är en bra utgångspunkt, till exempel lönestatistik, generell praxis eller vad som sagts i tidigare utvecklingssamtal.

– Det är en stor fördel att diskutera utifrån den typen av kriterier. Undvik för personliga aspekter för det blir lätt laddat och låst.


Ett vanligt misstag är att de som är missnöjda med sin lön ser sig om efter ett nytt jobb, utan att utnyttja situationen.

– Det är ju när man verkligen fått nog och kanske till och med har hittat ett nytt jobb, som man har ett riktigt bra förhandlingsläge. Att ha ett bra alternativ är alltid fördelaktigt.