Kända knep som ficktjuvar använder på olika platser

Hur du undviker att bli bestulen
sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Kända knep som ficktjuvar använder på olika platser

Inlägg av sitetips »

Taxfree-bluffen på Bangkok flygplats

Var: Bangkok

Hur gör de: Flygplatspolisen griper plötsligt oskyldiga resenärer som sniffar runt och tittar i taxfree-butikerna med några ännu obetalda varor. Resenären anklagas snatteri och hotas med att gripas om de inte betalar en stor summa.

Råd: Var mycket noga när du går runt med obetalda varor i taxfreebutiker.

Korv-tricket

Var: Olika flygplatser

Hur gör de: Resenären har precis beställt en varmkorv i en kiosk på en flygplats då säljaren ”av misstag” råkar spilla ketchup eller senap på dig. Ursäktande och klumpigt börjar säljaren att torka av dina kläder – samtidigt som en medbrottslig stjäl saker i din väska eller till och med hela väskan.

Råd: Om du ställer ifrån dig handväskan, se alltid till att ha den mellan benen om du befinner dig i ett livligt område.

Barn som säljer tidningar

Var: Rom

Hur gör de: En grupp barn omger dig och börjar vinka med tidningar i ansiktet. Avsikten med tidningarna är att förvirra och distrahera dig medan de går igenom dina fickor i jakt på plånbok, pengar och mobiltelefon.

Råd: Var bestämd och vifta bort barnen och skynda dig därifrån. Skrik om det behövs.

Tricket med den franska guldringen

Var: Paris

Hur gör de: En passerande stannar dig och frågar om du vill köpa en fin guldring – till en misstänkt låg summa. Men någon guldring är det inte utan den är bara gjord av mässing.

Råd: Du kommer att hitta sådana guldringar på gatan i Paris eller någon annanstans också för den delen. Så undvik att köpa.

Skyhöga reparations-räkningar

Var: Östafrika

Hur gör de: Du kör in i en stad och blir stannad av en man som påpekar att bilen droppar olja. Mannen berättar också att det finns en bilverkstad runt hörnet, där du kan få felet lagat. I själva verket hällde han olja på hjulet och verkstaden kommer ta ett orimligt högt pris för ”reparationer” och sedan dela vinsten med mannen, som påpekade problemet.

Råd: Var uppmärksam när någon påpekar att du har ett problem, som du själv inte vet om, och sedan erbjuder sig att hjälpa dig.

LÄS OCKSÅ Vanligaste semesterfarorna

Kinesisk svindlar-konst

Var: Peking och Shanghai

Hur gör de: Unga ”konststuderande” kommer fram till dig och övertalar dig med vänliga miner att besöka deras skolas galleri. Följer du med kan du lätt hamna i en situation där du känner dig pressad att köpa dyr ”konst”.

Råd: Avvisa artigt erbjudandet om att följa med.

Den klumpiga kvinnan

Var: London, men även i andra städer

Hur gör de: Skapar uppståndelse genom att till exempel en äldre kvinna ramlar i rulltrappan. I uppståndelsen passar ficktjuvar på att stjäla plånböcker och liknande från människor runt omkring som fokuserar på kvinnan.

Råd: Försök komma bort från krångel och gör din grej. Var uppmärksam på dina grejer när någon uppståndelse händer.

Turistbuss 64

Var: Rom

Hur gör de: Buss nummer 64 i Rom passerar på sin väg många av de kända platserna i staden. Därför är linjen populär bland turister som vill se Colosseum, Petersplatsen och Spanska trappan. Men medan turisterna tittar på sevärdheterna, agerar 3-4 tjuvar och stjäl plånböcker, kameror och annat av värde.

Råd: Ha koll på dina värdesaker, särskilt på platser med mycket människor.

Spansk cykeltjuv

Var: Barcelona

Hur gör de: En cyklist kommer plötsligt och rycker tag i en handväska från turister som står i kö och väntar på taxi eller buss. När vänliga förbipasserande kastar vad de har för händer och börjar jaga efter cyklisten kommer en medbrottsling och tar det som blev kvarlämnat.

Råd: Ha dina värdesaker i innefickor eller på ställen där de inte är lätt tillgängliga.

En handfull pengar

Var: Moskva

Hur gör de: En förbipassagerande stöter till dig och tappar något. När du böjer dig ner och plockar upp det, ser du att den är en sedelbunt. Bedragaren anklagar dig för att försöka stjäla pengar. Han är dock villig att glömma hela saken om de behtalar honom en handfull rubel.

Råd: Ring polisen, som är de sista personerna som bedragaren vill träffa. Polisen är medvetna om denna typ av bedrägerier.

LÄS OCKSÅ Ficktjuvar ger bort fickpengar i London

Det turkiska taxi-tricket

Var: Istanbul

Hur gör de: När turisten betalar ”råkar” chauffören tappa 50 lire-sedeln på golvet. När han sträcker sig efter den tar han istället upp en fem lire-sedel som är förvillande lik den större sedeln. Chauffören anklagar då passageraren för att försöka fuska med betalningen.

Råd: Kontakta polisen, för de vet att detta är ett trick.

Säkerhetskontrollen

Var: Flygplatser

Hur gör de: Precis innan du ska gå igenom metalldetektorn i säkerhetskontrollen, tränger sig någon förbi dig och går igenom innan dig. Larmet går och du måste vänta medan han tömmer fickorna och så vidare för att få gå igenom igen. Under tiden har en medbrottsling redan passerat och stjäl dina saker som redan åkt igenom på transportbandet och försvinner sedan snabbt från platsen.

Råd: Håll i dina saker tills det är din tur att passera. Ha alltid ett vakande öga på sakerna när de kommer igenom röntgenmaskinen.

Bangkok falska guider

Var: Bangkok

Hur gör de: Bedragare, som liknar officiella guider, kontaktar turister på gatorna runt Bangkok Grand Palace. De kommer med övertygelse berätta att palatset är stängt för besökare, men att de kan ta med dig på en privat guidad tur.

Råd: Ignorera dem och kontrollera själva om slottet är stängt.