Sida 1 av 1

Spara pengar på att ta vara på all mat du köper hem

Postat: tor jul 11, 2019 10:06 am
av sitetips
I genomsnitt slänger svensken 19 kilo ätbar mat per år. Dessutom hamnar 26 kg flytande mat i vasken.
Varje hushåll skulle spara mellan 3000 kr och 6000 kr om vi äter all mat vi köper hem.

Genom hela livsmedelskedjan hamnar runt en tredjedel av all mat som produceras i soporna.

Här är tipsen som gör att du kan spara pengar genom att undvika att behöva slänga mat:

  • Håll koll på vad du har för mat i kylskåp, frys och skafferi. Planera in det som finns i veckomatsedeln.
  • Ta hand om rester genom att göra en plockmåltid eller frys in.
  • Planera dina inköp och köp inte mer mat än du gör av med.
  • Förvara maten rätt. Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur.
  • Undvik att maten står i direkt solljus
  • Släng inte mat bara för att det passerat bäst-före-datumet. Lukta och smaka och använd om det smakar ok.
  • Fundera över om du behöver ett storpack. Om du inte äter upp all mat blir det inte billigare även om kilopriset är lägre.