Husmorsknep för att ta bort fläckar

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Husmorsknep för att ta bort fläckar

Inlägg av sitetips » lör jul 13, 2013 11:16 pm

Genom att ta bort fläckar med enkla gamla husmorsknep kan man spara mycket.

Här är tips på hur man behandlar olika fläckar:

Blod
Blötläggning och sköljning i kallt vatten med några matskedar salt. Intorkat blod på bomulls- och linnetextilier kan ligga ett par dagar i blöt med ammoniaklösning.
En matsked ammoniaklösning per liter vatten. Därefter bearbetning med tvål eller såpa om det behövs. Kulörta plagg blötläggs hellre i kallt vatten och saften från 3-4 citroner. Tvätta som vanligt efter behandlingen.
 
Bärfläckar
Vitvins- eller äppelvinäger duttas direkt på fläckarna. Om materialet tål det så är kokande vatten effektivt. Gamla bärfläckar kan läggas i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.
Vita bomullstyger tål klorbehandling, med kulörta tyger är det bättre med hett vatten och saft från citroner, eventuellt en tsk ammoniaklösning.
Bär och fruktfläckar på händerna går också lätt bort med vinäger eller citronsaft.
 
Choklad och kakao
Tvätta i kallt vatten eller gnid in såpa eller mjölk. Använd aldrig varmt vatten eller tvål. Ingrodda fläckar kan behandlas med kemiskt ren bensin, ammoniaklösning eller någon färglös alkohol.
 
Fett
Blötlägg i en blandning av tvättmedel, ammoniaklösning och hett vatten.
Lägg 3 msk potatismjöl i botten på en kastrull och värm mjölet. Lägg det varma mjölet på fläcken och låt verka över natten. Borsta bort eller tvätta bort mjölet i varmt vatten med tvål eller diskmedel.
 
Frukt och grönsaksfläckar
Citronsyrelösning – en halv tesked citronsyra till 1 dl vatten. Obs! kan bleka ömtåliga färger.
 
 

Gräs
Färska fläckar doppas i hett vatten. Tvätta med ren sprit eller röd etanol på vita plagg eller gnid med glycerin före tvätt.
Eller blanda 1 msk vinäger och 1 msk flytande diskmedel och dutta in i fläcken låt verka i 30 minuter, skölj med varmt vatten.
 
 

Gulnade vita textilier
Bomull och lin kan med fördel kokas med ett silverbestick.
 
Kaffe
Kallt vatten tar bort färsk fläck. Vita plagg kan doppas i kokande vatten. På kulörta plagg används en i ljummet vatten vispad äggula. Det går också bra att blötlägga i kallt vatten med några matskedar ättika.
 
Klister
Matolja och tvätt.
 
Kulspetspenna
Röd etanol. Pröva först på oömt ställe på plagget eller väggen, färgen kan blekas.
 
 

Kåda
Tas bort med ren sprit om det handlar om ylletyger. Försök med någon form av vit alkohol, brännvin eller vodka tex om det handlar om andra material.
 
 

Läppstift
Gnid in fläcken med vaselin och tvätta som vanligt. Alternativt, gnid fläckarna med gammalt torrt vitt bröd innan tvätt.
 
Majonäs
Bearbeta fläcken med lite tvättmedel löst i kallt vatten. Tvätta därefter som vanligt. Tyger av syntet kan pudras med torrt tvättmedelspulver och sedan bearbetas med en trasa med ammoniaklösning.
 

Mjölk
Tvålvatten(vatten och tvål) På ömtåliga plagg bara kallt vatten.
 
Nagellack
På de flesta material utom de av syntet brukar aceton fungera. Till ömtåliga material kan du testa kemiskt ren bensin. Var försiktig och testa på någon bit av tyget som inte syns. En söm på insidan till exempel.
 
Olja
Gnid in med smör och tvätta med ljummet tvålvatten. Är det mycket fläckigt kan du prova att först lägga tyget i en hink med kallt vatten, upplöst tvättmedel och 3 msk salt.
Tvätta därefter och bearbeta fläckarna i denna lösning och skölj i kallt vatten. Är tyget ömtåligt kan du prova försiktigt med kemiskt ren bensin.
 
Persika och nektariner
Fruktfläckar är alltid svåra att få bukt med. Persika och nektariner är särskilt besvärliga. Behandla fläckarna omedelbart med kokande vatten. Är materialet tåligt kan det helt enkelt kokas i vatten.
Annars dutta på fläckarna med så hett vatten som möjligt. Detsamma gäller intorkade fläckar.
 

Rost
Koncentrerad vinsyra eller citronsyralösning. Citronsaft går också bra. Har du rostiga knivar och andra föremål kan du bearbeta ytan med skrynklat aluminiumfolie.
 
Rödvin
Rödvin på bordsduken tas enklast bort med kolsyrat mineralvatten eller vanligt kallt vatten. Tvätta sedan som som vanligt. Strö salt på rödvinsfläckar om du inte kan göra något åt dem ögonblickligen.
Ättika och massor av salt löser upp gamla ingrodda vinfläckar. Het mjölk fungerar också mot rödvinsfläckar.
 
Skokräm
Till ömtåliga och färgade plagg används alkohol och vatten. Till vita och tåliga textilier enbart alkohol.
 
 

Skomärke på golv
Såpa eller t-sprit.
 
Spenat
Kallt vatten är det bästa på färska fläckar. Man kan också gnida en ituskuren rå potatis på fläcken.
 
 

Spritpenna
Röd etanol. Pröva först på oömt ställe på plagget eller väggen, färgen kan blekas.
 
Stearin
Varmt strykjärn med ett par lager hushållspapper mellan strykjärn och fläck. Eller lägg tyget i frysen och bryt bort stearinet efter en stund. Efterbehandla som fettfläckar.
 
Te
Droppa färsk citronsaft på fläcken och bearbeta med en fuktig trasa, tvätta som vanligt. Eller doppa i kokande vatten eller tvätta med mjölk.

Ägg
Kallt vatten

Öl
Tvålvatten eller rent brännvin.