Spara pengar och miljö med husmorstipsen

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Spara pengar och miljö med husmorstipsen

Inlägg av sitetips » fre mar 02, 2012 6:08 pm

Det går att spara både pengar och miljö genom husmorstipsen som håller rent i hemmet utan dyra kemikalier.

Ta bort / Bli av med...
Rostfläckar i badkaret
Rostfläckar i badkaret kan man ofta få bort genom att stryka på saften av lök och salt och låta sitta i fem timmar. Gnid därefter rent.

Rostfläckar på metall
Rostfläckar på metall som köksredskap och verktyg går ofta att få bort med coca cola.

Fläckar på rostfria diskbänken
Blanda en påse bikarbonat med några teskedar vinäger till en krämig konsistens. Gnid in detta på diskbänken. Skölj av med vatten och polera med tidningspapper.


Fettfläckar på tapeten
Fettfläckar på tapeten går att få bort genom att blanda lite potatismjöl och vatten till en gröt. Badda försiktigt på gröten på tapeten med en liten trasa av linne. Vänta en stund och borsta sedan försiktigt bort den torkade gröten.
Ett annat tips är att lägga rent läskpapper mot fläcken och sedan stryka med ett varmt strykjärn tills fläcken är borta.

Sotfläckar på glasluckor i kakelugn eller kamin
Sotfläckar på glasluckor i kakelugn eller kamin kan man få bort genom att gnida in flytande koncentrerad Galltvål med en svamp. Tvätta sedan av med vatten och sist med ättika för att få det blankt.

Propp i avloppet
Det bästa sättet att få bort en propp i avloppet brukar vara att skruva isär vattenlåset och på så sätt få bort proppen. Alternativt kan man trycka fast en sugpropp mot brunnen eller avloppet och dra tillbaka upprepade gånger eller använda ett rensband eller en bit av en najtråd med en krok längst ner.
Man kan också testa med att hälla hett vatten blandat med bikarbonat.
Undvik dock kaustik soda som kan skada rören.

Missfärgningar i toaletten
Koka upp vitvinsvinäger med en matsked bikarbonat. Häll i toaletten. Låt stå över natten och borsta rent nästa morgon. Alternativt kan man använda 24-procentig ättikssyra.

Missfärgningar på silverbestick
För att få bort svarta fläckar på silverbestick kan man koka upp några liter vatten med två teskedar salt och tre matskedar bikarbonat. Låt silverbesticken ligga i en stund innan du tar upp dem och torkar av dem.

Smuts på kakel
Gnugga kaklet med hett vatten och bikarbonat med en svamp eller borste.

Smuts på kakelfogar
Smuts på kakelfogar kan man få bort genom att doppa en bomullstops eller tandborste i vitvinsvinäger och borsta. Alternativt kan man borsta med hett vatten och klorin.
Det finns också särskilda fogrengöringsmedel på byggvaruhusen och färghandlarna.

Blomflugor
Strö sand överst i blomkrukorna, töm komposten ofta och ha inte frukt liggande framme när det är varmt för att undvika blomflugor.
För att bli av med blomflugorna kan man ställa ett litet fat med en blandning av äppelcidervinäger och några droppar diskmedel så lockas flugorna dit och drunknar.

Illaluktande vask
Häll i bikarbonat eller koka upp två deciliter vinäger och häll ner i vasken. Låt stå en kvart innan du spolar med vatten.