Ställa av bilen

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Ställa av bilen

Inlägg av sitetips » mån sep 13, 2010 5:58 am

Ställa av bilen

Att ha en bil är en ganska stor kostnad. Förutom driftskostnader och värdeminskning så tillkommer fordonsskatt och obligatorisk försäkring. Detta kan man dock spara in på genom att ställa av bilen.

Om man behöver äga en bil, men inte behöver använda den på ett par månader så kan man spara några hundralappar på att ställa av bilen.

Att ställa av bilen tar bara ett par minuter via Transportstyrelsens hemsida under alternativet av och påställning och mycket av administrationen sköts automatiskt.
Du måste identifiera dig som bilens ägare och det gör du antingen genom den behörighetskod du finner på registreringsbeviset, del 1, eller med din e-legitimation.


En vanlig missuppfattning är att ett fordon automatiskt blir avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Så är inte fallet! Ett fordon blir aldrig automatiskt avställt – du måste själv anmäla avställningen till transportstyrelsen.

När bilen är avställd skickas ett besked till ditt försäkringsbolag, det går automatiskt. Ofta betalar de tillbaka en premie. Även innevarande fordonsskatt kan komma att betalas tillbaka automatiskt om det finns någon.

Om du inte har tillgång till en dator kan du ställa av bilen genom att ringa transportstyrelsens servicetelefon 0771-25 25 25 och knappa in behörighetskoden på telefonen. Det går också att skicka in registreringsbeviset med posten.

När bilen ställs av behöver du inte trafikförsäkringen däremot en avställnings- eller garageförsäkring, som kostar mellan 10-15% av trafikförsäkringen men den nedgraderingen sker alltså per automatik.

I avställningsförsäkringen ingår brand- och stöldskydd samt vagnsskadeförsäkring, det kostar 10-15 procent av den vanliga försäkringen.

- Och när bilen ställs på igen går det automatiskt en signal till det försäkringsbolag där bilen senast var försäkrad.


När du vill ställa på bilen igen kostar det 50 kronor i påställningsavgift. Avgiften betalas i samband med första skatten.


Genom att istället åka kollektivt, gå eller cykla sparar du förhoppningsvis också in på bensin parkerings- eller trängselskatteavgifter etc.