Spara på att energieffektivisera huset

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Spara på att energieffektivisera huset

Inlägg av sitetips » tor sep 02, 2010 7:38 pm

Det finns mycket man kan göra för att minska energiförbrukningen i ett hus, utöver att sänka värmen, byta till lågenergilampor och släcka i de rum man inte är i.

Isolering
Oftast kan man spara mycket på att tilläggsisolera vinden. Det är inte ovanligt att 15 - 25 procent av värmen försvinna upp genom taket om man har mindre än 400 - 500 mm isolering. Den gamla isoleringen, oftast kutterspån eller sågspån, kan kompletteras med nya isoleringsmaterial t.ex. träfiberisolering, som sprutas in eller linullsskiva. Båda är naturfibrer, som gör att huset kan andas, suga och släppa fukt. För man får inte glömma att det behövs ventilation på vinden för att motverka mögel.

Att byta till treglasfönster eller byta ut det inre fönstret till energiglas kan spara mellan 10-15% energi.

Uppvärmning
Om man har direktverkande el och märker att elementen blir heta kan det beror på att termostaten är trasig. Man behöver inte byta ut hela elementet. Det räcker med att styra om alla element med en elektronisk termostat direkt på säkringen. Det här systemet kan kopplas till telefonen så man kan ha värmen i huset på låg nivå när man är bortrest och ringa dit och ställa upp värmen någon dag innan man kommer hem igen.


Den som har vattenburet system och utegivare kan genom att koppla bort utegivaren och sätta in en elektronisk innegivare som kopplas till shunten spara 8-16 procent av energiförbrukningen. Har man en dålig brännare på pannan, kan man göra den effektivare med en pannvärmestyrning.

Vattenförbrukning
Strypbricka till duschen halverar vattenmängden.
Man kan också skaffa ett duschhandtag, som enligt en tysk metod blandar vatten med luft. Handtaget ger en mjuk och behaglig stråle. När man duschar med vanlig dusch går det åt 20 liter per minut. Med den nya duschen blir det bara 8 liter per minut.

Man sparar 45 kubikmeter vatten per person.

Vad kostar det?
Att isolera en vind på ett hus på 120 kvadratmeter kostar omkring 12 000 kronor. Det datoriserade systemet för direktverkande el kostar 5 000 kronor plus installation. Pannvärmestyrning direkt till brännaren kostar 7 000 kronor.

Att byta alla fönster till 3-glas fönster kostar ca 75 000 kronor. Att byta ut bara det inre fönstret i tvåglasfönster till energiglas kostar däremot inte mer än omkring 12 000 kronor i ett hus på 120 kvadrat.

För en familj på fyra blir det 200 kubikmeter. Det ger en besparing på 1 600 kronor för vattnet med en vattenkostnad på 8 kronor per kubik. För lägre energikostnad för uppvärmning av varmvattnet ger det en besparing på ca 1 400 kronor/år.

En familj på fyra personer kan tillsammans spara 3 000 kronor/år genom att minska vattenmängden med strypbricka eller snålspolande munstycke. Produkterna till duschen kostar ca 350 kronor.