spara pengar på sj tågresor

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

spara pengar på sj tågresor

Inlägg av sitetips » tis nov 03, 2009 12:47 pm

SJ:s billigaste biljetter (biljett som kan ombokas respektive inte ombokas) släpps 90 dagar före avgång. Vissa biljetter kan bokas upp till 310 dagar i förskott.

Tidigare tillämpade SJ kilometertaxa, det vill säga att resans pris berodde på längden. Numera har man övergått till marknadspriser och priserna sätts förutom längd även utifrån bl a tågslag, linje, resdag och avgång. Du kan spara pengar genom att åka på en mindre populär resdag, till exempel en måndag istället för en fredag. Det blir också billigare ju tidigare man bokar. Kan du planera din resa i förväg är det alltså smart att boka tidigt.

En möjlighet att åka billigt utan planering är sistaminuten-biljetter men de får endast pensionärer, studenter och ungdomar under 26 år köpa. Biljetten kan köpas tidigast ett dygn innan avgång. En annan möjlighet är att köpa biljetter via Tradera. Där bjuder SJ ut osålda tågbiljetter på auktion med utropspriset 1 kr.

Heltidsstudenter och ungdomar under 26 år får ca 30% rabatt på de flesta biljetterna.

Till biljettpriset tillkommer en bokningsavgift vars storlek beror på hur biljetten bokas. Den är lägst om man bokar själv via internet eller automat på stationen. Köper du biljetten över disk eller via telefon är avgiften högre. Det kostar också extra att köpa biljetten ombord på tåget.

SJ delar in sina tåg i X2000, InterCity, Regional och Nattåget. Det är dyrare att åka med snabbtågen X2000 än de långsammare InterCity- och regionaltågen.