Pruta

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Pruta

Inlägg av sitetips »

Det finns lägen då man har goda möjligheter att pruta och då ska man definitivt passa på.


Du ska handla mycket.
Se till att du får mängdrabatt, eller att du får andra varor/tillbehör med på köpet.

Du ska köpa något dyrt.
Nyinkomna och dyra varor, till exempel hemelektronik, har höga prispåslag och ofta kan den butiksansvarige ge dig en rejäl rabatt. När konjunkturen håller på att vända och företagen vill hålla försäljningen uppe kan det vara extra bra prutläge.

Du ska köpa sista varan i butiken, till exempel ett skyltexemplar.
Dessa varor är uppackade, kanske lite dammiga eller eventuellt lite skrapade. Du ska inte behöva betala fullpris för en skyltvara.

Du ska köpa något som är "ur säsong".
Om du ska köpa något som finns i en nyare version eller något som affären troligtvis inte vill ha på sitt lager eftersom säsongen är över har du ett bra prutläge. Köp skidor på våren och studsmatta på hösten. Att ha varor i lager kostar mycket pengar och då är det ofta bättre att sälja lite billigare. Passa också på att handla billigt innan marknaden stänger för dagen.

Du ska köpa något som är lite defekt.
Om du kan tänka dig att köpa något som är lite defekt ska du förstås förhandla ner priset. Det gäller allt ifrån kläder och prylar till de kantstötta tomaterna i mataffären och den nästan utgångna färskvaran.

Du ska köpa något mycket konkurrensutsatt.
När det gäller till exempel hemelektronik, försäkringar, bredband, mobilabonnemang och bolåneräntor är det många som slåss om att ha dig som kund. Använd att du som ny kund ses som en trofé.

Du är i en mindre butik.
I mindre privatägda butiker som inte ingår i stora kedjor kan det vara lättare att förhandla om priset, eftersom det i regel är ägaren eller någon annan med mandat som står bakom disken. Men många vittnar om att det även går att pruta på de stora kedjorna om man bara pratar med rätt person.

Du har ont om pengar.
Det kan låta bisarrt, men kan vara en prutfördel. Om du bara har en viss summa pengar kan du berätta det och lägga ett skambud. Ibland vill säljaren bli av med varan och du gör ett kap.

Du vet att det snart blir rea.
Ibland är det möjligt att få en vara till reapriset redan innan rean börjat rent formellt. För säljaren kan det vara bättre att ge rabatt lite tidigare, jämfört med att du inte kommer tillbaka till butiken när rean väl är i gång.


Du är stamkund.
Hänvisa till att du är trogen kund när du prutar. Ingen vill mista en nöjd stamkund.

Du är utomlands
I många länder är det mycket vanligare att man prutar än vad det är i Sverige. Det kan t.o.m. ses som oförskämt om man inte prutar. Så det kan vara ide att åtminstone föreslå en liten prisminskning, om inte annat för att säljaren då känner att den gjort en bra affär och fått ut det högsta pris som gått att få.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Tips för prutare

Inlägg av sitetips »

Var påläst och förhandla med rätt person.
Genom att vara väl förberedd och ha kollat upp konkurrenternas priser och villkor vet du hur långt du kan gå. Det är också viktigt att du får prata med en person som har mandat att ge rabatter, till exempel butikschefen eller ägaren.

Var trevlig och skämtsam.
Det är inte bara på utlandssemestern som du ska pruta med ett leende, utan även i Sverige. Genom att antyda att det är för dyrt med glimten i ögat, kollar du av möjligheterna utan att verka för påstridig. Genom att få säljaren att få sympati för dig och tycka att du är trevlig har du mycket bättre chanser att lyckas, jämfört med om du surt kräver ett lägre pris. Skämta lite och hitta gärna på egna innovativa rabatter. Det är också lättare att få ett bättre pris om du känner säljaren sedan tidigare.
Det är bra att börja småprata lite med säljaren och hitta en gemensam nämnare. Ska du till exempel köpa båt, kan du fråga om han eller hon har båt.

Var ärlig - men inte överärlig
Berätta att du är köpare, men visa dig inte desperat. Säljaren ska förstå att du går vidare om ni inte hittar en överenskommelse som ger båda parter något. Har du en maxbudget, berätta det också, även om du förstås lägger dig lite i underkant. Stå alltid fast vid ditt ord. Om du inte köper trots att säljaren går ner till ditt pris blir det sura miner.

Var uthållig.
Ge inte upp så fort du får ett nej, men bli heller inte arg. Prova en annan taktik eller gör dig beredd att gå. Om säljaren är lite på hugget får du ett motbud när du är på väg att lämna butiken. Annars fortsätter du till nästa butik och förhandlar där i stället.

Var säker.
Vetskapen om att det nästan alltid går att få ner priset ger dig självförtroende. Utgå från att allt är förhandlingsbart. Glöm inte att du som kund - helst som en nöjd sådan - är guld värd för butiken.
Skriv svar