spara pengar på mat
Postat: mån jun 23, 2008 6:00 am
Nu när råvarupriserna stiger riskerar matkostnaden att ta en allt större den av hushållets utgifter.
Men kostnaden för mat kan varera väldigt och man kan få i sig god och näringsriktig mat utan att det behöver kosta så mycket.
Ju oftare man äter på restaurang, desto dyrare blir det.
Här kanske man betalar igenomsnitt 70 kr för ett mål mat.
Om man istället köper färdiga rätter i en livsmedelsbutik kan man betala halva detta priset, ca 35kr
Genom att laga maten själv kan man få en god och nyttig måltid för halva det priset. Om man satsade på att enbart få det så billigt som möjligt skulle det gå att halvera priset ytterligare en gång, men det kan helt klart vara värt att lägga några extra kronor för att få bättre råvaror och något man tycker om.
Det är också så att mycket mat slängs. Genom att vara nogrann med att se till att maten inte går till spillo i onödan, skulle de flesta hushåll kunna minska sina matkostnader med kanske 10%
Många skulle kunna minska matkostnaderna mycket mer än detta genom att inte köpa mat med tomma kalorier, dvs som innehåller mycket fett och socker men inte mycket näringsämnen, t.ex. godis, kakor, läsk.
Lägg hellre mer pengar på kravodlade produkter och frukt och grönsaker.
Rabatterbjudanden kan komma till pass, under förutsättning att man inte köper något onödigt som man inte hade tänkt att köpa, men man kan använda dem för att köpa det märke som är rabatterat om man ändå ska köpa produkten, t.ex. köpa den ost som det är rabatt på just den veckan.
Laga fler portioner och spara till nästa dag eller frys in.
Men kostnaden för mat kan varera väldigt och man kan få i sig god och näringsriktig mat utan att det behöver kosta så mycket.
Ju oftare man äter på restaurang, desto dyrare blir det.
Här kanske man betalar igenomsnitt 70 kr för ett mål mat.
Om man istället köper färdiga rätter i en livsmedelsbutik kan man betala halva detta priset, ca 35kr
Genom att laga maten själv kan man få en god och nyttig måltid för halva det priset. Om man satsade på att enbart få det så billigt som möjligt skulle det gå att halvera priset ytterligare en gång, men det kan helt klart vara värt att lägga några extra kronor för att få bättre råvaror och något man tycker om.
Det är också så att mycket mat slängs. Genom att vara nogrann med att se till att maten inte går till spillo i onödan, skulle de flesta hushåll kunna minska sina matkostnader med kanske 10%
Många skulle kunna minska matkostnaderna mycket mer än detta genom att inte köpa mat med tomma kalorier, dvs som innehåller mycket fett och socker men inte mycket näringsämnen, t.ex. godis, kakor, läsk.
Lägg hellre mer pengar på kravodlade produkter och frukt och grönsaker.
Rabatterbjudanden kan komma till pass, under förutsättning att man inte köper något onödigt som man inte hade tänkt att köpa, men man kan använda dem för att köpa det märke som är rabatterat om man ändå ska köpa produkten, t.ex. köpa den ost som det är rabatt på just den veckan.
Laga fler portioner och spara till nästa dag eller frys in.