spara pengar på mat

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna, lyder ett ordspråk. Diskutera dina bästa spartips här.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

spara pengar på mat

Inlägg av sitetips » mån jun 23, 2008 6:00 am

Nu när råvarupriserna stiger riskerar matkostnaden att ta en allt större den av hushållets utgifter.

Men kostnaden för mat kan varera väldigt och man kan få i sig god och näringsriktig mat utan att det behöver kosta så mycket.

Ju oftare man äter på restaurang, desto dyrare blir det.
Här kanske man betalar igenomsnitt 70 kr för ett mål mat.

Om man istället köper färdiga rätter i en livsmedelsbutik kan man betala halva detta priset, ca 35kr

Genom att laga maten själv kan man få en god och nyttig måltid för halva det priset. Om man satsade på att enbart få det så billigt som möjligt skulle det gå att halvera priset ytterligare en gång, men det kan helt klart vara värt att lägga några extra kronor för att få bättre råvaror och något man tycker om.

Det är också så att mycket mat slängs. Genom att vara nogrann med att se till att maten inte går till spillo i onödan, skulle de flesta hushåll kunna minska sina matkostnader med kanske 10%

Många skulle kunna minska matkostnaderna mycket mer än detta genom att inte köpa mat med tomma kalorier, dvs som innehåller mycket fett och socker men inte mycket näringsämnen, t.ex. godis, kakor, läsk.
Lägg hellre mer pengar på kravodlade produkter och frukt och grönsaker.

Rabatterbjudanden kan komma till pass, under förutsättning att man inte köper något onödigt som man inte hade tänkt att köpa, men man kan använda dem för att köpa det märke som är rabatterat om man ändå ska köpa produkten, t.ex. köpa den ost som det är rabatt på just den veckan.

Laga fler portioner och spara till nästa dag eller frys in.

sanna
Inlägg: 49
Blev medlem: tor mar 16, 2006 2:36 pm

Inlägg av sanna » fre mar 06, 2009 11:41 am

Ibland har butikerna korgar med varor som har kort tid kvar till bäst - före datum. När det gäller torrvaror och även många andra varor håller sig dessa långt efter bäst före datumet. Det är ju inte säkert de lagt ut de varom man vill ha, men ett annat tips att fråga butiken om de har några produkter där datumet är på väg att gå ut och som kan kan köpa för t.ex. halva priset. Det kan vara mjölk, smör och bröd och ris etc.

Prova själv.

Butiken har inte rätt att sälja varor där bäst före datumet har passerat. Ser du sådana varor kan du fråga om du får varan gratis eftersom de ofta slängs annars.

Skriv svar