Koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Köp av bostadsrätt

Diskutera pengar, skatter, och ekonomi i allmänhet.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Köp av bostadsrätt

Inlägg av sitetips »

Priserna på hus och bostadsrätter har stigit mycket under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

När man köper ett hus är det viktigt att bedöma fastighetens skick. De renoveringar och reparationer som behöver göras kommer man ju själv att behöva stå för som fastighetsägare.

När man köper en bostadsrätt köper man inte själva lägenheten utan man köper en andel i bostadsrättsföreningen som äger fastigheten.

Då är det minst lika viktigt att ta reda på hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut.

Eget kapital i förhållande till lån
Det första man kan göra är att ta reda på hur och när bostadsrättsföreningen förvärvade fastigheten och se hur stor andel eget kapital kontra lån som de gick in med.
En förening som inte gått in med minst 50% eget kapital riskerar att få problem. Detta gäller tyvärr de flesta bostadsrättsföreningar som bildats från 50-talet och framåt.

Fastighetens skick
Naturligtvis ska man också bedöma fastighetens skick. Gemensamma restaureringar som stambyte, fasad och tak bekostas av bostadsrättsföreningen och om det är mycket som behöver restaureras kan avgifterna komma att behöva höjas i framtiden.

Det gäller speciellt om bostadsrättsföreningen har en dålig ekonomi, d.v.s. en hög andel lån.

Andel lån i förhållande till taxeringsvärde
Man kan titta på andelen lån i förhållande till fastighetens taxeringsvärde, den s.k. soliditeten. Hög skuldsättning kan göra det svårt för föreningen att få nya lån och en räntehöjning innebär att föreningen får kraftigt höjda kostnader.

Andel skuld per kvadratmeter
Ett annat sätt att bedöma skuldens storlek är att titta på skuld per kvadratmeteryta, d.v.s. fastighetens totalyta. En tumregel är att under 5000kr i lån per kvadratmeter är bra medans över 10 000kr lån per kvadratmeter är en varningssignal.


Årsredovisning
Titta inte bara på föreningens resultat det senaste året utan titta gärna också på tidigare årsredovisningar. Se om föreningen har gått med vinst eller förlust.

Förvaltningsberättelsen
Läs igenom bostadsrättsföreningens förvaltningsberättelse.
Under rubriken dispositonsförslag brukar den ansamlade förlusten anges i förvaltningsberättelsen.

Marken
Ta reda på om föreningen äger marken där fastigheten står. Föreningar som hyr kan behöva ta ut högre avgifter till följd av stigande markpriser eller politiska beslut. Om föreningen har en kostnad för tomträttsavgäld i årsredovisningen äger de inte marken.

Underhållsplan
Titta på underhållsplanen. Här finns angivet åtgärder som väntas bli nödvändiga de kommande 10-20 åren och vad de beräknas kosta.