Undvik köldskador på vattensystemet

Diskutera pengar, skatter, och ekonomi i allmänhet.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Undvik köldskador på vattensystemet

Inlägg av sitetips » ons jan 13, 2010 4:02 pm

De flesta villa- och fritidshusförsäkringar täcker skador orsakade av läckage. Men om läckaget beror på att ledningssystemet fryst sönder är självrisken oftast förhöjd.
Det kan också bli ytterligare kostnader utöver självrisken. Försäkringsbolagen tillämpar åldersavdrag. Det innebär att du måste betala en del av material- och arbetskostnaden själv när en äldre byggnadsdel byts ut mot en ny. Sammantaget innebär det att en frysskada i värsta fall kan kosta över 100 000 kr för den drabbade

Undvik köldskador på vattensystemet med följande tips:


Permanentboende


Vid sträng kyla, kontrollera rör och vattenledningar så att ingen läcka uppstår.

Vid strömavbrott tar det några timmar innan värmen sjunker, blir det för kallt i huset finns risk för frysskador. Då är det bra att låta vattnet i kranarna rinna så smått, för att förhindra frysning. Du kan också spola rejält lite då och då.

Om du misstänker ispropp, stäng av vattnet till huset helt och hållet. Kontakta en VVS- firma och ditt försäkringsbolag.

Vattenledningen går inte alltid sönder där isproppen sitter, utan där ledningen är svagast exempelvis vid en koppling eller böj. Var uppmärksam på läckor när det blir töväder.

Snöar det mycket blir snömassorna tunga när det blir töväder. Skotta gärna undan snö från taket, så att inte belastningen blir för hög.

Fritidshus


Stäng av vattnet inför vintern.

Töm rör och varmvattenberedare på vatten om du inte ska vara i huset över vintern. Har du vattentoalett, bör du tömma spolcisternen.

Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.

Håll värmen på ca 5-10 grader i stugan. I kök och badrum kan du låta värmen vara lite högre, ca 15 grader varmt.

Kontrollera isolering runt fönster och dörrar.

Har du diskbänken mot en yttervägg, kan du lämna skåpsdörrarna öppna så att värmen kan cirkulera även där.

Ett strömavbrott kan leda till frysskador. Kontrollera därför gärna din stuga regelbundet.

Snöar det mycket blir snömassorna tunga när det blir töväder. Skotta gärna undan snö från taket, så att inte belastningen blir för hög.