Dricks

Diskutera pengar, skatter, och ekonomi i allmänhet.
sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Dricks

Inlägg av sitetips » tis jul 29, 2008 12:28 am

Det kan vara svårt att veta om det förväntas dricks, speciellt om man är i ett land man inte har varit i tidigare.
I vår alltmer globaliserade värld har dricksandet dock blivit ganska standardiserad. Allt färre människor förväntar sig dricks, men i USA förväntas det fortfarande att man ger dricks på restauranger och i taxi.

På krogen
Hovmästaren, i den mån en sådan finns, dricksas numera knappast utom i USA. I många länder är serviceavgift inkluderad i priset på notan. Dock kan man om man vill och har fått exeptionellt god service ge dricks till kyparen, servitrisen eller garderobiären. I de fallen avrundas summan till närmast runda tal, och sammanräknat 10 procent kan vara en bra totalsumma att sikta på. Att gå ut i köket och ge dricks till kocken är däremot lite mer okonventionellt.

På Island betalas normalt ingen dricks någonstans.
I Singapore är det olagligt att ge dricks på krogen.

Taxi. Om taxameter finns kan man addera omkring 10 procent på priset. Vid ett på förhand överkommet pris finns ingen anledning att dricksa.

På hotellet. På de flesta hotell i Europa, och på allt flera hotell i resten av världen, får man numera nyckeln i receptionen, bär själv bagaget till och från rummet, och dricks blir inte aktuellt. Men undantag finns.


För den som vill fördjupa sig i ämnet finns handboken från Fodors "How to tip". Den avhandlar drickskutym i 97 av världens länder