Gratis svenska journalfilmer från filmarkivet online

Disskutera tipsen som ges på http://www.gratistips.se och dela med dig av dina erfarenheter.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Gratis svenska journalfilmer från filmarkivet online

Inlägg av sitetips » fre feb 11, 2011 5:56 am

Filmarkivet med 300 svenska filmer från 1900 talet finns nu tillgängliga gratis för alla på internet tack vare ett samarbete mellan Svenska filminstitutet och Kungliga biblioteket.

Tanken är att 300 nya filmer ska läggas ut varje år under åtminstone de tre kommande åren.

– Vi börjar med filmer som inte är tillgängliga på något annat sätt. Filmer som vi själva har restaurerat är en utgångspunkt, men vi har också försökt få geografisk och tematisk spridning över de hundra åren, säger Kajsa Hedström, projektledare på Svenska filminstitutet.


Den äldsta filmen från 1897 visar kungen av Siam när han kliver i land vid Logårdstrappan. Den nyaste är en reklamfilm för Folkpartiet från 1994 där Bengt Westerberg avgör en ishockeymatch mellan röda och blå laget med en välriktad passning.

Däremellan finns en rikedom av filmad historia. Greta Garbo gråter när hon lämnar Sverige med Svenska Amerika Liniens fartyg, offren i Ådalen begravs under högtidliga former, kända skådespelare gör reklam för olika produkter. Man kan hälsa på hemma hos Bruno Liljefors och Albert Engström eller vara med om ett morgonmöte på Dagens Nyheter 1975.

Filmerna har förklarande texter. Ibland ackompanjeras de också av musik av Matti Bye och är indelade i ämneskategorier t.ex. Sport och fritid är en eller industri och näring.


Restaureringen och publiceringen av filmerna är bekostad med offentliga medel och är gratis att ta del av.