Bonuspoäng på flyg

Diskutera fynden på www.fyndtips.se eller andra fynd
sitetips
Site Admin
Inlägg: 530
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Bonuspoäng på flyg

Inlägg av sitetips » fre jun 11, 2010 9:31 am

Bonuspoäng på flygresor eller s.k. Frequent flier-poäng innebär att den som är registrerad i ett bonusprogram får poäng på sin resa.
När resenären samlat ihop ett visst antal poäng på detta sätt kan denna använda dessa poäng för att få en ny resa, man betalar då med poängen (samt flygskatt).

Flygpoängen har blivit en bra affär för både kunderna och flygbolagen

Frequent flier-poäng är världens näst största valuta, med avseende på värdet av alla flygpoäng som ligger ute hos flygkunder. Flygpoängen är personliga och kan i princip inte säljas eller bytas. Faktum är att det skulle ruinera flygbolagen om det gjordes möjligt då de ligger ute med mer flygpoäng än de har resor. Poängen brukar dock bara vara giltiga en viss tid efter att de tjänats in.

De finstilta villkoren i avtalen ger normalt också flygbolagen rätt att begränsa antalet platser och ändra reglerna så att varje bonuspoäng ger färre gratismil.

Det har dock kommit platser som köper flygpoäng. De erbjuder sig att köpa flygpoäng indirekt genom att man använder sina egna flygbonuspoäng men ställer ut flygbiljetten till någon annan som betalar för biljetterna.

Att flygpoängen är personliga betyder också att man får flygpoäng själv även om någon annan (exempelvis din arbetsgivare) betalat för biljetten. Det är incheckningsnamnet som styr. Många smiter också från skatten genom att låta bli att redovisa denna förmån i deklarationen.

Nyckeln till att samla ihop poäng snabbt är att ha så få kort som möjligt. I stort sett alla flygbolag ingår i en flygallians. Ta reda på vilket flygbolag du reser mest med och införskaffa dig ett bonuskort. De tre största flygallianserna är Star Alliance, Sky Team och One World. Skaffar du exempelvis SAS bonuskort - som ingår i Star Alliance, får du även bonus när du reser med något annat flygbolag inom alliansen.

Ett annat sätt att samla poäng är att kombinera ditt bonuskort med någon av kontokortsutgivarna Mastercard, American Express eller Diners Club.

När du bokar dina resor anger du ditt kortnummer. Har du glömt det kan det göras när du checkar in eller i efterhand i form av kvitto och boardingkort. När du till slut samlat tillräckligt många poäng anger du att du vill betala med bonuspoäng när du bokar en resa. Värt att nämna är att inte alla resor kan betalas med poäng.


Det är inte bara resor och hotell som kan köpas med poäng. Även tillgång till flygalliansernas lounger, bilhyrning etc. kan ibland köpas för poängen.