Bluffbrev från Berthold von Graatz, Maria Duval, Marie Franc

Varna andra för oseriösa sidor, sidor som kapar modem, eller skadar datorn.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Bluffbrev från Berthold von Graatz, Maria Duval, Marie Franc

Inlägg av sitetips » lör maj 29, 2010 9:40 pm

Berthold von Graatz” den s.k. chefen för IFA lycka, pengar, kärlek och hälsa.Sedan några år härjar Berthold von Graatz i Norden. Brev undertecknade med hans namn berättar att om man bara svarar inom tre dagar så får man veta en hemlighet som sedan ska ge "lycka, rikedom, kärlek och hälsa". Redan år 2008 nåddes hundratals människor runt om i Sverige och Norge av ett flera sidor långt brev som meddelade att de var utvalda:

"På grund av den oerhörda kraften får hemligheten bara avslöjas för 77 särskilt utvalda människor i Europa", hette det i brevet. Och gratis var det. Bakom brevet stod det imponerande institutet och forskningsanstalten IFA, "Europeiskt Centrum för Lyckoforskning".


År 2010 återkom utskick från Berthold von Graatz, som givetvis är en fiktiv figur.

Mottagaren ska skicka tillbaka ett svarskuvert inom tre dagar. "Genom Din utpräglade personlighet har Du blivit utvald", står det redan i början av det fyra sidor långa brevet.

Men allt måste hållas hemligt och ingen utomstående får informeras. Och snabbt måste det gå. Inga anhöriga ska kontaktas och ingen eftertanke bör göras.

Enligt brevet, som är skrivet på svenska kommer en ”enormt värdefull gåva” att skickas ut. Åtta dagar efter det att mottagaren svarat ska gåvan som som genom sin "viktiga kraftfältsenergi" ha nått personen och därmed göra att alla behov uppfylls.

Givetvis finns vare sig forskningsanstalten eller Berthold von Graatz.
Gratiserbjudandet kan snart att visa sig kostsamt. De som svarar på brevet fick snart ett erbjudande om att ”få” boken "Det stora miraklet", som givetvis var gratis, men där den intresserade måste betala "en överföringskostnad" på 440 kronor. Därefter följer nya "gratiserbjudanden" som man tyvärr måste betala en lite omkostnadsavgift för.

Bluffbreven liknar de sexsidiga breven från blonda Maria Duval från maj 2008 som lovade i all vänlighet att inviga mottagaren i en hemlighet som skulle resultera i månadens största lottovinst.

Även här var mottagaren en av de lyckliga få som nu skulle åtnjuta Maria Duvals gunst. Och gratis var det också. Allt som behövdes var att skicka 200 kronor, som inte var någon avgift utan bara ett slags symbolisk bagatell, och sedan skulle den fantastiska lottoraden returneras med vändande post.

Breven har också skickats med avsändare Marie France.

När nu de båda spådamerna har ersatts av en man vid namn Berthold von Graatz är det givetvis bara ännu ett sätt att lura förhoppningsfulla människor på pengar. Graatz dök upp i Sverige och Norge 2005 och i Tyskland året före. Alltid med samma löften om lycka och pengar.

Givetvis rör det sig om en ren bluff. Och det finns några tydliga tecken på att allt inte står rätt till för den som vill känna sig övertygad:

Till exempel måste man fråga sig varför en person som säger sig ha skickat ut brevet till "sju utvalda" i hela landet har bemödat sig om att skaffa förbetalda kuvert till sina brev då det måste vara billigare att gå till kiosken och köpa frimärken. Förbetalda brev är något som enbart används vid massutskick.

Man kan också fråga sig varför Maria Duval, Marie France och Berthold von Graatz alla skriver på ett likartat sätt, verkar ha köpt samma skrivmaskin och alla bor i en postbox.

Att alla skriver på svenska, trots att de bor i Frankrike eller Holland, är ju också rätt underligt.