Hitta information om en person

Här kan du ställa en fråga om det är något särskilt du letar efter på internet.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Hitta information om en person

Inlägg av sitetips » tor apr 23, 2009 12:24 pm

Vilka källor finns det då att söka i om du vill kolla upp någon lite extra? Brottsregistret är förstås viktigast. Här måste dock individen begära utdraget själv. Men det finns en väg runt: Man ringer till tingsrätterna, uppger den sökandes personnummer och ber om utdrag från ärenden där sökanden figurerat.

Förundersökningar och domslut är offentliga handlingar och innehåller också mängder av -sidoinformation. Även civila tvister och vårdnadstvister kan ge insikter. Körkortsregistret är en annan guldgruva. Om personen har blivit av med körkortet kan det ¬exempelvis vara ett tecken på alkoholmissbruk.

Det är förstås förbjudet att avlyssna, titta in i bostaden, och hacka sig in i någons datorer. Men det är inte förbjudet att låtsas vara någon annan och ringa runt och ställa frågor. Inte heller att besöka samma platser den man vill undersöka.

Mest användbart är öppna källor t.ex. sökmotorer på internet. Den sökandes liv ger avtryck i alla möjliga sammanhang: idrottsresultat, uppsatser och noteringar från föreningsliv samt diskussioner i olika internetforum är ännu en viktig källa. Ofta har personen samma nick på flera olika ställen så om man hittar personen på ett forum kan man ofta söka vidare på det smeknamn den använder sig av.

sanna
Inlägg: 49
Blev medlem: tor mar 16, 2006 2:36 pm

Inlägg av sanna » tis maj 24, 2011 2:39 pm

Så här brukar jag gå tillväga när jag ska ha fram info om en person.

Utifrån namn och adress kan man få fram personnummer genom att ringa skatteverket. Om det är ett ovanligt namn kan det räcka med namn och ort eller bara namn.
Det kan vara en bra ide att gå in på birthday.se och upplysning.se och kolla och sålla lite om man vet ungefärlig ålder.

Domar
Ring till tingsrätten på orten och ange personnummer för att få reda på om personen är dömd för några brott. Det finns inget centralt register så ring ta kontakt med tingsrätten på den ort där brott kan ha begåtts.

Skulder
Ring till kronofogden och ange personnummer för att få reda på skulder, betalningsanmärkningar och vräkningar.

Inkomst
Ring skatteverket eller försäkringskassan för att få reda på föregående års texerade inkomst.

Sök på facebook, twitter, linkedin och sökmotorer på personens namn, telefonnummer, eller andra relaterade uppgifter.

sitetips
Site Admin
Inlägg: 526
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Inlägg av sitetips » tis okt 07, 2014 9:44 am

1. Personnummer
- Sök på tex eller , skriv in namn och ort, så kan du förhoppningsvis med uteslutningsmetoden få fram rätt person.
- Nu har du personens namn, adress och vilket datum han/hon är född.
- Ring och uppge personens namn och adress, så får du ut personnumret.

2. Familjerelationer
- Fråga Skatteverket efter personens "familjebild". Det är ett papper som visar om och i så fall när personen har varit gift och med vem. Du kan även få reda på vem som är personens mamma, pappa, syskon och barn.

3. Inkomst
- Fråga Skatteverket hur mycket personen tjänade förra året.

4. Bilar och parkeringsböter
- Ring transportstyrelsen och få reda på om personer har bil, vilken sort, vilket registreringsnummer och om, när och var personen fått parkeringsböter.

5. Skulder
- Ring CSN och fråga efter personens studieskulder. Ring och fråga om andra skulder.

6. Brott
- Vill du veta om personen har begått några brott , skriv personnumret i ett mejl och skickar till samtliga domstolar i landet.

7. Betyg
- Vet du var personen gick i skolan kan du begära ut betyg därifrån.

8. Företag
- För att ta reda på om personen har ett företag ring bolagsverket, och fråga efter årsredovisning, skulder och styrelseledamöter.

9. Googla googla googla
- Kolla i mediearkiv, sökmotorer, t.ex. google och bing, forum, social medier t.ex. facebook, twitter, linkedin, bloggar etc.
När du fått fram t.ex. ett nickname som personen har använt kan du söka vidare på det. Kanske har de använt samma namn på andra ställen.

10. Ring personens släkt, vänner och bekanta
Det kan finnas personer i personens närhet som kan svara på de frågor du vill veta.

Skriv svar