webbsidors innehållskrav och lagar att följa

Disskussioner för dem som driver webbsidor på internet

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 528
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

webbsidors innehållskrav och lagar att följa

Inlägg av sitetips » tor aug 06, 2009 9:01 pm

Enligt aktiebolagslagen är alla aktiebolag skyldiga att lämna information på sin webbplats om bolagets firma, den ort där styrelsen har sitt säte samt bolagets organisationsnummer.

Företag som driver webbplatser med e-handel är även skyldiga att tillhandahålla sådan kontaktinformation som gör det möjligt för internetanvändarna att snabbt få kontakt med företaget. Sådana webbplatser ska därför även innehålla information om företagets adress och e-postadress. Utöver detta informationskrav gäller ett omfattande regelverk som företag som driver webbplatser med e-handel måste följa, bland annat reglerna i lagen om elektronisk handel, distansavtalslagen och personuppgiftslagen.

Om en webbplats och blogg innehåller information från internetanvändare, kanske i form av ett diskussionsforum eller liknande, omfattas webbplatsen även av lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor måste webbplatsen innehålla information bland annat om i vilken utsträckning inkomna meddelanden blir tillgängliga för andra. Den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla har även en så kallad uppsiktsskyldighet och skyldighet att ta bort vissa meddelanden, bland annat om de uppenbart utgör upphovsrättsintrång, hets mot folkgrupp eller barnpornografibrott.