När ska man äga för att få aktieutdelning?

Disskutera aktier, optioner, obligationer banker och ränta.

Moderator: sitetips

stinsen

När ska man äga för att få aktieutdelning?

Inlägg av stinsen » ons feb 28, 2007 11:18 pm

hej.

Hur funkar det om man säljer aktier innan utdelning skett men efter beslutet om utdelning. Får man utdelningen om man ägde aktierna den dag beslut togs eller tillfaller utdelningen till den som äger aktierna dagen utbetalning sker?

sitetips
Site Admin
Inlägg: 531
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Inlägg av sitetips » tor mar 01, 2007 12:19 am

Beslut om utdelning tas normalt på bolagsstämman. Dagen som den infaller så handlas aktien inklusive rätt till utdelning.
Aktiekursen är hög, därför att köparen köper både aktien och utdelningen.

Nästföljande dag kallas "X-dag". Aktien handlas nu utan rätt till utdelning och kommer följaktligen normalt att sjunka i pris omedelbart, med en summa som motsvarar värdet av utdelningen. (förmodligen med ca 2/3 av utdelningens storlek.)

X betyder "exlusive utdelning". Den dagen inträffar i regel två dagar före avstämningsdagen.

Dock är den som sålde på bolagstämmodagen ännu inte avregisterad som ägare och den som köpte på bolagsstämmodagen är ännu inte registerad som ägare.
Man kan alltså sälja till det "låga priset" på x-dagen, och utöver detta få del av utdelningen.

Avstämningsdagen inträffar normalt på 3:e dagen efter bolagsstämman.
VPC gör en kontroll gentemot aktieboken. Kontrollen sker efter börsens stängning, klockan 17:30 på kvällen, och de som är "registrerade ägare", d.v.s. den som ägde aktien dagen innan x-dagen konstateras ha rätt till utdelningen.

Vilken dag som är X-dagen respektive avstämningsdagen kan man t.ex. se hos privata affärer genom att söka på önskad aktie och sedan läsa under rubriken utdelningar.

Skriv svar