Skatta inte för mycket på vinst vid försälning av bostad.

Disskutera aktier, optioner, obligationer banker och ränta.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 531
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Skatta inte för mycket på vinst vid försälning av bostad.

Inlägg av sitetips » ons apr 08, 2009 4:11 pm

Grunden för beskattningen vid bostadsförsäljningar är enkel. Priset du får vid en försäljning minus priset du en gång i tiden gav ger en vinst. Vinsten beskattas med 22 procent. Men verkligheten är mer komplicerad. Det är mycket som höjer din inköpskostnad och mycket som sänker ditt försäljningspris.

I inköpspriset ingår inte bara vad du en gång i tiden betalade för din bostad. Där ingår även:

1. Provision och liknande som du betalade vid köpet.

2. Lagfartskostnad och eventuella kostnader för pantbrev.


Från ditt försäljningspris får du dra av för en rad kostnader.

1. Mäklararvode

I mäklararvoden kan i dag ingå mer än bara mäklaruppdraget. Inkluderar arvodet till exempel en försäkring mot dolda fel så får du även dra av för denna premie. Men ingår flyttstädning och flytt så är det inte avdragsgillt.

2. Omkostnader vid försäljningen

Övriga kostnader vid försäljningen som du får göra avdrag för är så kallad homestaging, någon inreder ditt hem med syfte att du ska få ut ett högre pris. Även då du gör detta själv kan du göra vissa avdrag. Det kan vara hyra av möbler och fotografering. Det kan också vara att du anlitar flytthjälp för att flytta om möbler inför visning. Däremot får du inte göra avdrag för målning, städning och trädgårdsskötsel inför försäljningen. Du får inte heller dra av för flyttstädning och flytt.

3. Förbättringsutgifter

Då får göra avdrag för om-, ny- och tillbyggnader. Det kan vara problem med vad som räknas in i detta. Detaljerade anvisningar finns på Skatteverkets hemsida. Några exempel är installation av bergvärme, braskamin, altan, bastu och en större renovering som innebär omdisponering av kök.

Du får också göra avdrag för reparation och underhåll. Men dessa avdrag gäller bara om de gjorts under försäljningsåret och de fem åren dessförinnan. Sålde du 2008 gäller det alltså tiden 2003-2008.

Har du tidigare gjort ROT-avdrag för arbeten på bostaden enligt den äldre modellen får du göra avdrag för hela kostnaden. Den skattereduktion du fick behöver du inte ta hänsyn till.

Fick du däremot ersättning från ett försäkringsbolag får du bara dra av för den del av kostnaden som översteg vad du fick ut på försäkringen.

4. Kapitaltillskott

Säljer du en bostadsrätt är det viktigt att komma ihåg om du gjort kapitaltillskott till föreningen under åren du ägt bostaden. Uppgifter om kapitaltillskott får du från föreningens kassör.

5. Reparationsfond

Har bostadsrättsföreningen en inre reparationsfond ska du ta upp din andel både vid köp och vid försäljning. Har din andel ökat så ger det ett nettoavdrag.


Har du gjort en vinst beskattas den med 22 procent (som också kan skrivas som 30 procent av 22/30 av vinsten).

Har du gjort en förlust får du din skatt sänkt med 15 procent av förlusten.

Du har i vissa fall möjlighet att skjuta upp en skatt på vinsten på framtiden genom att begära uppskov. Numera får du betala en årlig skatt på uppskovet med 0,5 procent på vinstbeloppet. Taket för uppskov är numera 1,6 miljoner kronor.