Vinnande strategi i memory

Disskutera inkomstmöjligheter genom vadslagning, poker och lotterier.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 529
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Vinnande strategi i memory

Inlägg av sitetips » ons maj 30, 2007 9:36 am

Strategin som gör dig till vinnare i Memory


I minnesspelet Memory slits man ofta mellan önskan att få ett par och risken att ge motspelaren ny information om man vänder fel kort. Ett examensarbete i matematisk spelteori på KTH visar att det finns en tydlig och enkel strategi som maximerar chanserna att vinna.Erik Alfthan på teknisk fysik på KTH har undersökt den optimala spelstrategin för Memory-partier mellan två personer. Det svåra vägvalet uppstår när en spelare vänt ett kort som inte matchar något kort som spelarna sett tidigare.

Antingen vänder man på vinst och förlust ett kort som inte tidigare vänts. Då har man chansen att få ett par, även om den är liten. Eller så kan man fega och vända ett tidigare känt kort för att inte ge ny information till sin motspelare och öka hans chanser att få ett par i nästa omgång, säger Erik Alfthan.

Den tydliga och mycket enkla strategin som maximerar chanserna att vinna är kopplad till hur många par det finns kvar där inget av korten ännu vänts upp, visar Erik Alftahns beräkningar.

- Om det är ett udda antal par där båda korten är okända före man börjar sitt drag ska man chansa, om antalet sådana par är jämnt skall man fega, avslöjar han.

Strategin har bekräftats med datorsimuleringar där en spelare med den optimala strategin möter en motståndare som antingen bara chansar eller bara fegar. Det visar sig att spelaren som använder Erik Alfthans strategi får i genomsnitt 55 respektive 60 procent av paren.

- Memory visade sig vara ett bra träningsfall för att öva på att lösa problem och tänka strategiskt. Det var extra roligt att Erik hittade en så snygg vinnande strategi, säger Svante Linusson, professor i matematik, som varit Erik Alfthans handledare.

Förutsättningarna för arbetet, som presenteras onsdagen den 30 maj, har varit att båda spelarna har perfekt minne. Erik Alfthan har med datorkörningar visat att strategin gäller för spel upp till 200 par.