Första intervjun

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Första intervjun

Inlägg av sitetips »

Att bli kallad till intervju är ett första steg på vägen. Det betyder att du är en av dem som arbetsgivaren är mest intresserad av. Det gäller att utnyttja intervjun på bästa sätt. Ju bättre förberedd du är inför mötet, desto säkrare och mer avspänd kommer du att känna dig.

Förbered dig på vanliga frågor
Vissa frågor dyker nästan alltid upp under en anställningsintervju. Det kan därför vara bra att fundera igenom dem i förväg.

1.Berätta om dig själv
Som svar på en sådan uppmaning bör du kortfattat tala om var du är född och uppvuxen, vilka utbildningar du gått och vilka eventuella sommarjobb och fasta anställningar du har haft. Nämn också vad du tycker om att göra på fritiden. Tänk på att inte vara alltför detaljerad
- berättelsen ska inte ta längre än fem minuter.

2.Varför söker just du det här jobbet?
Här är det lämpligare att tala om arbetsuppgifterna än om till exempel lön och anställningsvillkor. För att kunna ge bra svar på frågan är det till hjälp om du ringt och tagit reda på mer om jobbet i förväg. Om du har någon specialinriktning i din utbildning eller särskild arbetslivserfarenhet som överensstämmer med arbetet bör du nämna det.

3.Vilka är dina starka respektive svaga sidor?
Visa ingen falsk blygsamhet, men överdriv å andra sidan inte heller. Tala till exempel om hur du arbetar under tidspress och hur du samarbetar med andra. Tala också om hur du kompenserar dina svagheter.

4.Varför ska vi välja just dig till denna tjänst?
Motivera på ett personligt och sakligt sätt. Fall inte för frestelsen att bjuda ut dina tjänster alltför påfallande. Tänk efter vilka av dina erfarenheter, meriter och personlighetsdrag som kan vara av störst intresse för arbetsgivaren när det gäller just detta jobb.

Övriga frågor du kan förvänta dig
- Vad har du arbetat med tidigare?
- Har du utfört denna typ av arbete tidigare?
- Är du stresskänslig? Hur ser du på arbete under tidspress?
- Kan du ha "många bollar i luften" samtidigt?
- Hur är din samarbetsförmåga?
- Vad kan du tillföra vårt företag?
- Hur ser du på service och kvalitet?
- Vilket är viktigast, kvalitet eller lönsamhet?
- Vad gör du om fem år?
- Hur är din hälsa?
- Är du gift? Har familj? Planerar du att skaffa familj?
- Hur hög frånvaro hade du i ditt förra jobb?
- Vad ansåg din tidigare arbetsgivare om dig?
- Hur kommer du att ta dig till jobbet?
- När kan du börja arbeta?
- Planerar du att börja/fortsätta studera?


Det är alltid nyttigt att öva intervjusituationen med någon du litar på och som kan ge dig konstruktiv kritik. Ofta kan fackförbund hjälpa sina studerandemedlemmar genom fejkade anställningsintervjuer eller genom att granska ansökningshandlingar.

Egenskaper, positiva sidor
Det är inte alltid så lätt att formulera de egna positiva sidorna. Här är ett exempel: noggrann, kan arbeta ensam, stabil, uthållig, gillar utmaningar, stresstålig, innovativ, nyskapande, jämt humör, gott omdöme, mångsidig, samarbetsvillig, lyhörd, tolerant, energisk, entusiastisk, bra organisationsförmåga, punktlig, ordentlig, grundlig, gott självförtroende, ansvarsmedveten, utåtriktad, effektiv, öppen för nya idéer, tycker om högt tempo, god kontaktförmåga, öppen/tillgänglig, diskret, flexibel, bra minne, ärlig, självständig, lätt för teoretiska uppgifter, ambitiös, lojal, van att arbeta hårt, lätt för att lära, tålmodig, tål påfrestningar, lugn, positiv, verbal, humoristisk.

Egenskaper, negativa sidor
Alla människor har några sidor som i allmän mening kan betraktas som negativa. Att känna dem hos dig själv och våga tala om dem för arbetsgivaren tyder på medvetenhet och en mogen syn på den egna personen. Nämn också något om hur du försöker bearbeta dina negativa sidor, det stärker intrycket av dig. Här är några exempel på negativa sidor:

- Skjuter upp till sista minuten, även om du blir klar i tid.
- Envis.
- Pratar mycket och fort.
- Kan vara lite tystlåten ibland.
- Glömmer namn.
- Kan ha dålig ordning på skrivbordet och i pärmar (men brukar inte tappa bort papper).

Vilka kommer att vara med under intervjun?
På ett medelstort eller stort företag är troligen en personalchef, facklig företrädare och din blivande chef med under intervjun. På mindre företag sköts intervjun av VD, ansvarig chef, personalansvarig eller liknande. Det blir allt vanligare att rekryteringsprocessen görs av en utomstående konsult.

Hur ska man "vara" på en anställningsintervju?
Vid alla intervjuer är det bäst att vara sig själv. Det betyder inte att du ska vara överdrivet artig eller framfusig, snarare betyder det att vara vanligt hänsynsfull. Det gäller att visa intresse, vara lyhörd och försöka ha en kommunikation med arbetsgivaren.

Tänk igenom:
- Vad du vill ha ut av intervjun.
- Vilka anställningsintervjuer du har varit på och hur de gick.
- Vad en personalanställare vill ha ut av en intervju.
- Vad du vill fråga och hur du också kan styra intervjun.
- Vad det betyder att vara sig själv under en anställningsintervju.
- Hur du vill vara klädd vid intervjun.

Anteckningar kan du föra i måttlig mängd, så att de inte stör intervjun.
Uppföljning - det normala är att arbetsgivaren kontaktar dig om du tilldelas tjänsten, var sparsam med påstötningar.

Efter intervjun
Utvärdera din insats:
- Skriv gärna ned det du var nöjd med.
- Vad kan du förbättra till nästa intervju?
- Diskutera med någon du litar på, om du dragit rätt slutsatser av vad som hände vid intervjun.

Om du får jobbet
Om du blir erbjuden jobbet - skriv inte på anställningsavtalet direkt. Ta med förslaget till avtal hem och läs igenom det noggrant.

Om du inte fick jobbet
Deppa inte! Det finns fler jobb att söka. Se bara till att du har lärt dig något av detta försök. Ring gärna upp den som intervjuade dig och fråga varför du inte fick jobbet. Så småningom lär du dig vilka fel du gör och hur du kan ändra på det. Kanske behöver du bara komplettera dina meriter på något sätt.