4 viktigaste frågor på intervjun

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 532
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

4 viktigaste frågor på intervjun

Inlägg av sitetips » ons nov 29, 2017 7:46 pm

n jobbintervju kan omfatta alla möjliga sorters frågor – men det är fyra frågor som kan avslöja ganska mycket om hur du kan komma att passa in på en arbetsplats, förutsatt att du har de meriter och den kunskap som krävs för att kunna utföra jobbet.

David Walker, vd på bostadssajten Triplemint, har intervjuat kring 1 000 kandidater för olika positioner, och har baserat på den erfarenheten identifierat vilka frågor som säger mest om kandidaten.

1. Hur påverkades du av arbetsplatskulturen på ditt förra jobb?
Att få kandidater att prata om sin föregående arbetsgivare kan avslöja mycket.

Här gäller det att visa att du förstår vad arbetsplatskultur är, vikten av det, samt hur du påverkas. Det är också viktigt att visa hur du kan bidra till en stark arbetsplatskultur.
Om det är något som inte fungerat på ditt tidigare jobb, nämn gärna det, men peka också på positiva aspekter. Risken är annars att en ny arbetsgivare tror att du kommer ha samma negativa inställning till din kommande arbetsplats.

2. Beskriv egenskaperna för den bästa chef du har haft.
Föredrar du en målinriktad chef som tycker att prestation är viktigt eller en ledare som lägger tyngdpunkt på kommunikation och sociala färdigheter?

Ditt svar på den här frågan bör tydliggöra för rekryteraren vad som motiverar dig. Ditt svar är också en bra möjlighet att visa på självinsikt kring hur du fungerar på arbetsplatsen.

3. Beskriv hur du har hanterat en konflikt med en kollega.
Vi människor tenderar att vara mer öppna och ärliga när vi drar oss till minnes en särskild händelse, än när vi beskriver våra egna karaktärsdrag.
Den här frågan är också ett sätt för dig att visa på självinsikt – konflikter på en arbetsplats är ofrånkomliga, och det är viktigt att du visar arbetsgivaren att du är en person som det går att samarbeta med, och som är inriktad på att lösa problem.

4. Vilken typ av feedback förväntar du dig, och hur ofta?
Ser du på feedback som en HR-formalitet en gång om året, eller som en del av att ständigt växa och förbättras?

Hur du ser på feedback avslöjar en hel del om dina förväntningar, och huruvida det är viktigt för dig att växa. Ge signaler på att du är villig att få regelbunden feedback, samt att du är villig att utvecklas för att bidra och få företaget att växa.