Att tänka på vid vikariat

Disskutera anställningar och jobberbjudanden.

Moderator: sitetips

sitetips
Site Admin
Inlägg: 538
Blev medlem: tis maj 10, 2005 10:43 pm

Att tänka på vid vikariat

Inlägg av sitetips »

Ett vikariat kan innebära både frihet, men även otrygghet.
Det finns några saker att tänka på vid vikariat

1. Fixa rätt villkor innan du börjar

Se först och främst till att du och din nya arbetsgivare är överens om hur din anställning ska se ut. Ska du jobba längre än tre veckor har du rätt till ett skriftligt kontrakt, men självklart gäller även en muntlig överenskommelse.



Som vikarie kan det vara tufft att hävda dina rättigheter. Men acceptera inte lägre lön eller att inte omfattas av arbetsplatsens förmåner som till exempel läkarbesök och matkuponger. Du ska ha samma villkor som övriga anställda. Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen omfattar det även dig.

...det gäller lön... Finns det kollektivavtal ska din lön vara rätt i både förhållande till det och till dina arbetskamraters löner.


...OB- och övertidsersättning... Finns det kollektivavtal har du rätt till OB-tillägg och övertidsersättning.



...och semesterersättning! Alla som jobbar heltid har rätt till minst 25 betalda semesterdagar per år. Även du! Jobbar du bara en del av året har du rätt till betalda semesterdagar i proportion till hur mycket du arbetat. För mycket att göra för att ta ledigt? Då har du rätt till semesterersättning som normalt betalas ut till ditt lönekonto när anställningen tar slut.




2. Om du vill sluta tidigare

Du vantrivs så du blir blå, eller får erbjudande om fast jobb – innan ditt vikariat gått ut. Vikariat med fastställt slutdatum kan i många fall inte sägas upp i förtid. Kolla ditt anställningsavtal och se om du har någon uppsägningstid. Du kan också kolla ditt kollektivavtal. Och naturligtvis kan du komma överens med din chef om att få lämna arbetet tidigare. Fråga! De flesta arbetsgivare förstår bättre än att tvinga en anställd som inte vill, att jobba kvar.




3. Om du blir sjuk

Du hostar lungorna ur dig, men kan du stanna hemma? Du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren redan från dag ett om din anställning är längre än en månad. Annars kan du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.




4. Håll koll på ditt företräde till nya jobb

Har du jobbat som vikarie mer än ett år hos samma arbetsgivare? Eller haft flera vikariat hos samma arbetsgivare som sammanlagt blir mer än tolv månaders jobb under tre år? Då har du företrädesrätt till jobb om arbetsgivaren nyanställer. Men ropa inte hej direkt! Det gäller att du har tillräckliga kvalifikationer, att anställningen sker inom nio månader efter att ditt vikariat, och att du inte fortfarande arbetar som vikarie hos arbetsgivaren.




5. ...och missa inte att du har rätt till jobb!

Har du under en femårsperiod varit anställd hos samma arbetsgivare som vikarie i sammanlagt mer än två år? Hurra! Då övergår nämligen anställningen i en tillsvidareanställning automatiskt.




6. Sök nytt jobb innan vikariatet är slut

Vänta inte med att söka nytt jobb tills ditt vikariat tar slut. Ta dig i kragen coh skicka iväg ditt CV i god tid! Rekryteringsprocesser kan ta tid, och det är ofta lättare att få ett nytt jobb när man redan har ett.




7. Be om referenser

Även ett vikariat är så klart en merit i ditt CV. Kolla gärna om någon kan tänka sig att vara referens för dig i framtiden. Du kan också be arbetsgivaren att skriva ett intyg över hur länge du har jobbat, vilka arbetsuppgifter du har haft, vitsord om skicklighet och uppträdande och varför anställningen upphörde.