imovane
Forumindex sitetips forum
Fynda och tjäna på internet
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 

Om du blir sjuk eller skadad utomlands

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Ekonomitips, allmänt
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
sitetips
Site Admin


Blev medlem: 10 May 2005
Inlägg: 584

InläggSkrivet: Thu Aug 06, 2009 8:35 pm    Rubrik: Om du blir sjuk eller skadad utomlands Svara med citat


Sjuk inom EU


Om du blir sjuk på semestern i ett EU-land så har du rätt till samma vård som landets invånare.

När du reser till ett EU-land ska du tänka på att ta med ett europeiskt sjukförsäkringskort, det s.k. EU-kortet. Det berättigar dig till nödvändig sjukvård inom EU. Här beställer du EU-kortet


Det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till akut sjukvård vid sjukhus och vårdcentral som är anslutna till EU/EES-landets sjukvårdssystem. Du har rätt till samma vård på samma villkor som landets egna invånare. Det handlar till exempel om nödvändig sjukhusvård, läkarvård, tandvård och läkemedel.


Du kan få ersättning för vård som är akut men också annan nödvändig sjukvård. Det kan till exempel handla om vård på grund av kronisk sjukdom som diabetes.

Du betalar samma patientavgifter som landets egna medborgare om du blir sjuk när du använder EU-kortet. I några länder som Belgien och Frankrike måste du betala vårdkostnaderna själv och därefter begära ut ersättning från landets motsvarighet till Försäkringskassa.


EU-kortet ger dock inte ett heltäckande skydd.

– Kortet ger inte ersättning för planerad vård, om syftet med resan är till exempel en operation. Du får heller inte ersättning för privat sjukvård och ersättning för extrakostnader för hemresor, exempelvis ambulansflyg.

Ersättning för hemresa kan du istället få genom din reseförsäkring. (I Norden finns dock ett speciellt avtal som täcker extra utgifter för hemresor.)


En annan fördel med reseförsäkring är att du kan få ersättning för de patientavgifter du betalat, även om du använt det blåa EU-kortet.På försäkringsbolagets servicekortet/utlandsresekortet står vad som gäller för din försäkring och hur du ska göra om du blir sjuk.

– Ta alltid med både EU-kortet och ditt ”servicekort” från ditt försäkringsbolag och visa för vårdpersonalen, så ser de direkt vad man har rätt till. Sjukhuset kontrollerar ofta om du har ett försäkringsskydd och då är det bra att kunna visa upp ditt servicekort.


Sjuk utanför EU/EES

Att resa utanför EU/ESS utan försäkringsskydd kan bli mycket dyrt om du blir allvarligt sjuk. Ambulansflyg från Asien eller USA kan kosta 1 miljon kr och intensivvård i USA kostar 40 000 kr per dag.

Du får stå för hela kostnaden själv om du är oförsäkrad. Tänk också på att reseskyddet i hemförsäkringen bara gäller de första 45 dagarna utomlands.I vissa länder som Sverige skrivit avtal med har du rätt till viss sjukvård som uppkommit under tiden i landet. Det gäller Algeriet, Australien, Israel och i delstaten Québec i Kanada. Du får betala de patientavgifter som finns i landet.Att tänka på

– Ta med nödvändiga telefonnummer till försäkringsbolag och larmcentral, tänk över vilket reseskydd du behöver. Tänk också på att svenska ambassaden inte lånar ut pengar till hemresa.

Om du blir sjuk eller drabbas av olycka och blir skadad är det viktigt att direkt kontakta larmcentralen som ditt försäkringsbolag hänvisar till.

– Kontakta larmcentralen, den är öppen 24 timmar om dygnet. Hemtransport ersätter försäkringsbolaget, men det är viktigt att få hemtransporten godkänd försäkringsbolaget.I dessa länder gäller EU-kortet (3 år från utfärdande):


Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern, Österrike.
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Ekonomitips, allmänt Alla tider är GMT + 1 timme (svensk vintertid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by virtuality © 2005